Jdi na obsah Jdi na menu
 


Napsali o nás

 

Lučina přeci jen do kraje postoupila

Fotbalisté Lučiny

Fotbalisté Lučiny Autor: archiv

7.8.2012 17:37

Lučina – Hodně smutní byli po minulé sezoně fanoušci Finstalu Lučina, o to větší zklamání pak prožívali samotní fotbalisté.

 

UPOZORNĚNÍ: Dvě velmi výrazné posily získali pro novou sezonu fotbalisté Lučiny, kteří v příští sezoně budou hrát v I. B třídě, skupině B. Záložní řadu vyztuží hráč s ligovými zkušenostmi, třiatřicetiletý Michal Chlebek. O góly by se v lučinském celku měl starat zase o rok mladší Lukáš Myšinský. Rozhovor s nimi přineseme ve čtvrtečním tištěném vydání Frýdecko-místeckého a třineckého deníku.

Lučinští se po postupu z okresní soutěže (v roce 2010, pozn. red.) stále marně pokouší o vytoužený postup do krajské soutěže. Přes dvěma lety jim cestu zkřížil celek Dobratic, letos to byly o pouhé tři body Kozlovice.

„Oba celky, jak Lučina, tak i Kozlovice, byly mnohem dál, než ostatní družstva v soutěži. To se nakonec ukázalo i v konečné tabulce. Jednu dobu již Kozlovičtí vedli šestibodovým odstupem, nám se však tuto ztrátu podařilo v průběhu jara smazat. Bohužel jsme pak ztratili body s Ostravicí a Baškou, což nás v konečném součtu stálo přímý postup," vzpomíná na minulou sezonu sekretář lučinského klubu Jakub Kielar.

I když po konci sezony přišly nějaké náznaky, že by se Janovice nemusely do krajské soutěže přihlásit, připravovali se v klubu na další sezonu v nejvyšší okresní soutěži na Frýdecko-Místecku. „Z počátku jsme nějaké náznaky o odstoupení Janovic měli, ale když se na losovacím aktivu do I. A třídy přihlásily, soustředili jsme se pak již jen na přípravu týmu pro okresní přebor," dodal Kielar, který v lučinském celku vykonává navíc ještě i funkci druhého brankáře.

Čtrnáct dní před zahájením mistrovských soutěží však přišla pro Lučinské zpráva jak z čistého nebe. Janovice přeci jen z krajské soutěže odstoupili a před Lučinou se tak naskytla možnost, že si v nové sezoně zahraje o soutěž výše. „Ta informace přišla ve chvíli, kdy už nikdo z nás s takovou možností ani nepočítal," smál se Kielar.

I když do startu soutěže zbývala velice krátká doba, v klubu nad účastí Lučiny v I. B třídě nikdo ani na chvíli nezapochyboval. „My jsme vlastně už v průběhu jara uzpůsobovali všechno tomu, že bychom tu krajskou soutěž hrát mohli. I proto se dá říct, že nás nic zaskočit ani nemohlo. Během jara se s námi do přípravy zapojil záložník Michal Chlebek, který byl v té chvíli bez angažmá. K němu se pak připojil útočník Lukáš Myšinský. Vzhledem k tomu, že nás v létě opustili pouze dva hráči (Karkoška s Vodákem zamířili do Petřvaldu u Karviné, pozn. red.), tak vlastně zůstal náš kádr pohromadě," prozradil Jakub Kielar.

Právě příchodem zkušených fotbalistů vzrostla síla lučinského družstva. Osa týmu: brankář Přemysl Chlebek, obránci Lukáš Polášek – Jakub Myšinský, středopolař Michal Chlebek a útočníci Lukáš Myšinský se Stanislavem Ligockým, bude jistě postrachem spoustě družstev v krajské soutěži. „Právě ta zkušenost nám v boji o postup s Kozlovicemi chyběla. I proto si od obou fotbalistů hodně slibujeme. Vždyť Michal má za sebou starty za tehdy prvoligovou Opavu, také Lukáš už v prvním přípravném utkání ukázal, že má nesmírný střelecký potenciál. Tohle našim mladým hráčům v uplynulé sezoně zkrátka chybělo," myslí si Kielar.

A s jakými cíly půjdou fotbalisté Lučiny do nové sezony? „Do kraje vstupujeme jako nováček, takže náš cíl bude jasný, chceme se v této soutěži udržet. Nechceme ale hrát žádné druhé housle. Pokud uspějeme, budeme se snažit od příští sezony dostat se do skupiny C, kde máme, jak se říká, spoustu soupeřů za barákem," prozradil smělé plány Lučiny sekretář oddílu Jakub Kielar.

Velkým neduhem klubu od Žermanické přehrady je samotné hřiště. „S obcí jsme už o nějakých opravách jednali. Vždy v tom letním období se snažíme dát hřiště dohromady, kdy společně se zavlažováním povrch prosejeme a pohnojíme. Podle mého se to hřiště každým rokem o těch deset patnáct procent zlepšuje. Dnes můžu říct, že oproti dvěma letům nazpátek, je to hřiště v daleko hratelnějším stavu. V naší skupině B je ale tým Lokomotivy Ostrava, který hraje na škváře. Alespoň to nebudeme my, kteří budou mít nálepku nejhoršího hřiště v soutěži. Nás ale v této chvíli spíš trápí kabiny než hřiště. I proto bychom chtěli ve spolupráci s obcí udělat rekonstrukci stávajících šaten. Vše teď závisí na lučinském zastupitelstvu," uzavřel krátké povídání Jakub Kielar.

A fotbalisté Lučiny o sobě v přípravě opravdu dávají hlasitě vědět. Hned úvodní přípravné střetnutí se Smilovicemi B skončilo vysokou výhrou Lučiny v poměru 12:2 (branky: L. Myšinský 4, M. Chlebek 3, Tomíček 2, Siuda, Polášek, Švábek). Také druhý zápas Lučina s přehledem vyhrála, když oslabený celek Dobratic porazila 11:2 (branky: L. Myšinský 4, Ligocki 4, J. Myšinský z penalty, A. Kielar a M. Chlebek).

První mistrovské utkání v kraji odehrají fotbalisté Lučiny v sobotu 18. srpna na hřišti ostravské Lokomotivy. 

FINSTAL LUČINA

sezona 2011/2012 OP 2. místo 65 bodů (vítěz 68)

sezona 2010/2011 OP 3. místo 55 bodů (vítěz 61)

sezona 2009/2010 OS 1. místo 67 bodů (postup)

sezona 2008/2009 OS 3. místo 42 bodů (vítěz 51)

sezona 2007/2008 OP 13. místo 24 bodů (sestup)

Autor: Robert Schedling

 

Janovice budou hrát okresní soutěž

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Autor: archiv

3.8.2012 13:24

Region – Pouhých čtrnáct dní před zahájením fotbalových soutěží v Moravskoslezském kraji došlo ke změně obsazení jednotlivých soutěží.

 

Oddíl Janovic, který v loňské sezoně neudržel krajský přebor a sestoupil do I. A třídy, se krátce před začátkem soutěže rozhodl zříci se krajské soutěže a přihlásil se až do okresní soutěže frýdecko-místeckého okresu.

„Ten důvod je prostý. Zkrátka nemáme momentálně kvalitu hráčů, abychom mohli důstojně v I. A třídě hrát. Hráči, kteří byli v našem klubu na hostování, tak odešli. Až mě přístup některých zklamal," vysvětlil důvod odhlášení se ze soutěže předseda janovického oddílu Dalibor Laža. „Jsme však rádi, že nám Okresní fotbalový svaz ve Frýdku-Místku vyhověl, že můžeme v příští sezoně startovat alespoň v okresní soutěži. V opačném případě by to znamenalo konec fotbalu v Janovicích," dodal Laža.

„A mužstvo Janovic se odhlásilo z I. A třídy až po losovacím aktivu, proto může hrát podle Soutěžního řádu pouze nejnižší soutěž. Okresní fotbalový svaz se rozhodl, zařadit je tam ještě v tomto ročníku. Místo Lučiny zaujme místo v okresním přeboru béčko Smilovic," poznamenal předseda Sportovně technické komise při OFS Frýdek-Místek, Vladimír Šmíd.

Janovice se tak do okresních soutěží na Frýdecko-Místecku vracejí po čtyřech letech. S jakými to bude ambicemi? „V naší situaci půjde o co nejrychlejší zkonsolidování našeho kádru. Co bude dál, to se teprve uvidí. Tým budou tvořit z tak devadesáti procent janovičtí odchovanci," prozradil Dalibor Laža.

Pro zástupce MSKFS v Ostravě tak vznikl problém, koho na místo odstupivších Janovic narychlo do I. A třídy zařadit. Postupové místo bylo nejprve nabídnuto zástupcům Jakubčovic, které v loňském ročníku I. B třídy – skupiny D skončily na druhém místě. Ti ale nabídku odmítli. „Po zvážení se výbor našeho oddílu rozhodl nevyužít nabídku postupu. Zkrátka ta situace nastala opravdu na poslední chvíli a my v momentální chvíli nemáme tým připraven na I. A třídu. Družstvo jsme doplnili mladými hráči, navíc organizačně by vše muselo navazovat na náš dorost. Postupu se ale v budoucnu určitě nebráníme, bohužel to nejde takhle krátce před začátkem soutěže," vysvětlil jakubčovické odmítnutí sekretář klubu Jaroslav Rovňan mladší.

Dalším v pořadí byl Vratimov, druhý celek skupiny B. Ten už souhlasil, takže od příští sezony nahradí v I. A třídě – skupina B, celek Janovic. Další posun se ale musel vyřešit v I. B třídě, skupině B, kterou opustil Vratimov. Tady se posune druhý celek z okresního přeboru Frýdecko-Místecka, tým Lučiny. „My už se o postup do krajské soutěže pokoušíme několik sezon. Vloni nám to opět nevyšlo, takže když přišla tahle možnost, nerozmýšleli jsme se příliš dlouho. Podle mého budeme mít na vyšší soutěž i kádr," řekl Jakub Kielar z lučinského klubu.

Kádr Lučiny totiž posílili bývalí hráči Frýdku-Místku či Lískovce – záložník Michal Chlebek a útočník Lukáš Myšinský. „Oba jsou to fotbalisté, kteří mají bohaté zkušenosti. A ty se nám určitě v krajské soutěži budou hodit," přeje si Kielar.

Lučina se tak představí o ostravské skupině I. B třídy. „Ihned po oznámení možnosti postoupit jsme se zabývali i cestováním, které nás čeká. Když však vezmeme v úvahu týmy, které jsou v okresním přeboru z Třinecka, tak to cestování bude vlastně podobné. Jen nám odpadnou derby, které jsme hrávali v okrese," směje se Jakub Kielar. Prvním soupeřem lučinských fotbalistů bude další nováček, ostravská Lokomotiva. Hráči Lučiny se ovšem na svou premiéru v kraji příliš netěší. „Lokomotiva hraje svá utkání na škvárovém povrchu. V dnešní době je to určitě rarita, alespoň to budeme mít rychle za sebou. Kdyby se však dalo hrát na trávě, tak bychom to uričtě uvítali," dodal Kielar. 

Autor: Robert Schedling